Beslissingen nemen/maken we allemaal. En als jij m niet maakt, maakt iemand anders m wel voor je. Het beste wat je kan doen is je goed inlezen in de materie en/of intakken in je gevoel voordat je de beslissing maakt. De balans van ratio en emotie hoort in evenwicht te zijn.

De kwaliteit van een beslissing ligt namelijk niet bij het resultaat maar bij het moment dat je de beslissing maakt.

Je kan denken dat je een hele slechte beslissing hebt genomen omdat het resultaat slecht uitpakt. De vraag is of het echt een slechte beslissing is geweest.

Voorbeeld: als je dronken in je auto stapt en je maakt een ongeluk, dan is het een slechte beslissing geweest. Maar wat als je dronken in je auto stapt en je geen ongeluk maakt, maar veilig thuis komt. Dan blijft de beslissing een slechte beslissing, het resultaat is alleen niet slecht.

Je kan ook met een slok op beslissen dat je een taxi moet bellen en je stapt in de taxi en de taxi krijgt een ongeluk. Maakt dan jouw beslissing een slechte beslissing? Nee, het resultaat is slecht, maar je beslissing blijft een goede beslissing.

Een goede beslissing is logisch, gebaseerd op onzekerheden en op de waarden en voorkeuren van de beslisser.

Heb vertrouwen in jezelf en je eigen denken en kunnen. Bekijk dit inspirerend filmpje van Rabbi Dr Abraham Twerski (brings back memories, ik heb ooit onderzoek gedaan naar ‘beslissen in onzekerheid’ toen Tilburg University nog KUB heette…)