In de vorige blog zijn de fases van een cultuurshock toegelicht. De beginfase, de eerste cultuurshock, de tweede cultuurshock en de terugkeerfase. De kennis van deze verschillende fases helpt je bij het aansturen/coachen/motiveren van je team.

Want niet iedereen zal in dezelfde fase zitten en niet iedereen ervaart de fase hetzelfde. Zo’n cultuurshock is iets wezenlijks, het gaat door je lijf. Je voelt het maar niet iedereen voelt het hetzelfde. En het is belangrijk om daarover met elkaar in gesprek te blijven.
En waar de een zich al helemaal genesteld heeft in het thuiswerken, in het alleen zijn, heeft de ander dagelijks strijd met het feit dat er geen interactie meer is, geen live contact met andere mensen. Het speelt mee hoe introvert of extravert een persoon is (en weet je dat van je collega’s in je team?).

Maar ook hoe is de thuissituatie van je collega’s? Wonen ze alleen, hebben ze een gezin met kinderen, gaan die naar school, hebben ze veel aandacht nodig? Allemaal afhankelijkheden van hoe goed jij je werk kan doen als je (verplicht) thuiszit.

Daarom is het ook zo belangrijk om contact te houden, zeker nu je elkaar niet dagelijks op je werk ziet. Hou dagelijks een dagcheck, of een check-in en check-out omdat er heel veel speelt.
Iedereen is op zoek naar een nieuw ritme om zich in te bewegen en de een vindt het ritme eerder dan de ander. De een kan het ritme vinden zonder hulp en de ander kan er wel wat begeleiding bij ontvangen. Dat vraagt iets van jou als leider.

Ook zul je in het begin harder moeten sturen om te zorgen dat de nieuwe structuur werkbaar wordt. Er is kracht nodig om te zorgen dat mensen zich houden aan social distancing of fysieke afstandhouden is een betere term, om regels van thuiswerken te maken en mensen daaraan laten houden. Dat zorgt voor dopamine in je systeem. Maar aan alleen die kracht, die rechtlijnige afspraken heb je niet genoeg.
Je zult ook ruimte moeten maken voor verbinding, voor gesprekken, diepere gesprekken dan anders omdat er emotioneel ook iets aan de hand is. Dat zorgt voor oxytocine en serotonine in je systeem.

Er gebeurt dus lijflijk ook echt iets met je. Hormonen als dopamine enerzijds en oxytocine en serotonine anderzijds zorgen voor een te voelen chaos in je lijf en de een is daar gevoeliger voor dan de ander.

Het is belangrijk dat je balans vindt. En dat is zoeken. Samen zoeken met je team naar de nieuwe balans. Kun je een mooie Zoom/Teams/whatever sessie op los laten. Wil je ideeën over hoe je zo’n sessie kan vullen, neem dan contact met me op, ik heb wel een paar leuke werkvormen liggen die je kunnen helpen