Wie is COOS

Mijn naam is Jolanda Berkhof en ik ben eigenaar van COOS.
Ik ben afgestudeerd in de sociale gedragswetenschappen (economische psychologie) en ben de eerste zeventien jaar van mijn carrière werkzaam geweest in de marketing en ICT als werknemer. De laatste tien jaar binnen de Financiële sector.

Als kind was ik al geïnteresseerd in waarom mensen de dingen doen die ze doen, dus de studie psychologie kwam niet uit de lucht vallen, daar heb ik wel naar toe gewerkt.

In de derde klas van de basisschool (groep 5 heet dat tegenwoordig ;-)) kregen we een nieuw kindje in de klas, hij kwam uit Belgie. Hij had ook een behoorlijk belgisch accent dus hij was voor d’n Hollander lastig te verstaan.

Hij was een boos kindje (te begrijpen, want hij was uit Belgie tussen al zn vriendjes weggerukt om mee naar Nederland te verhuizen).
En tot mijn onvrede werd ik naast hem gezet in de klas. Weg van mijn vriendjes en vriendinnetjes, naast die boze nieuwe jongen.
“Maar waarom ben je dan zo boos”, wilde ik weten. “Wil jij niet spelen met ons? Want als je zo boos doet, dan wil niemand met je spelen”.
En dat was de verbinding die hij nodig had, want hij wilde wel met ons spelen. Hij wilde niks liever, maar wist het alleen niet goed te uiten.

Hij werd helemaal opgenomen in onze klas met uitnodigingen voor de kinderfeestjes aan toe.

Dat verbindende heb ik altijd wel gezocht. Ik kijk liever naar de overeenkomst dan naar de verschillen en ik ben geïnteresseerd in de ‘waarom’.

In mijn werkcarrière heb ik de eerste jaren veel met data gewerkt, data analyseren als marktonderzoeker en als dataconsultant.

Ook wel projectteams aangestuurd maar het gemis van de mens-en gedragskant en het verbinden heeft mij ertoe gebracht meer richting leidinggeven te gaan. Waarom doen mensen de dingen die ze doen….

De laatste zeven jaren als werknemer heb ik veel leiding mogen geven, onder andere aan een groep van 14 ICT-ers.
Ik heb daar de COOS-methodiek al (on)bewust toegepast met groot succes.

14 deskundige mensen die de ruimte kregen zelfstandig en naar eigen inzicht te werken met uitdagende inhoudelijke projecten. Die erkenning en waardering kregen, omdat ze zijn zoals ze zijn met zoveel potentieel. En dat bij elkaar ook leerde zien.
Resultaat was een bevlogen team met een ziekteverzuim van 0%!
Flow op de afdeling was een feit!

Deze resultaten geef ik met liefde door en ondersteun daarom graag andere organisaties en teams om hetzelfde te bereiken.

Met plezier naar je werk, daar gezien worden om wie je bent en wat je doet en ook nog eens de dingen doen waar je goed in bent zorgt voor FLOW. En dat is iets wat ik graag wil delen. Via COOS.