Organisational Health…mooi begrip en hoe kun je dat een beetje sexy naar het Nederlands vertalen? Gezonde organisatie? Organisatorische gezondheid? Bleeeeh, ik vind het niks…

Gezellig

De theorie achter Organisational Health boeit me echter wel en het heeft alles te maken met bijvoorbeeld het ‘geluk’ dat je ‘s ochtends kan ervaren als je het parkeerterrein op rijdt en de auto van een collega ziet staan en denkt ‘oh wat gezellig dat hij of zij er ook is, nu wordt het zeker een mooie dag’.
Dat herken ik van mezelf toen ik nog voor een baas werkte en ‘s ochtends om 7 uur m’n auto parkeerde (pal aan het pand, want ja, wie begint er nu om 7 uur, plek zat om te parkeren) en de auto’s zag staan van collega’s die ik graag mocht en dat ik het echt een feestje vond dat zij er weer waren.

De theorie van Organisational Health komt uit de koker van Patrick Lencioni, beter bekend van ‘The five dysfunctions of a team’ (Lencioni pyramide). (Beter bekend bij mij in ieder geval ;-))

2 Vereisten

Een gezonde organisatie voldoet aan 2 vereisten:
A) De organisatie werkt slim, dus heeft een goede strategie, de juiste technologie, goede marketing en financiën; EN
B) De organisatie is fit als er een minimum aan politiek spel is, veel duidelijkheid is, een hoge productiviteit en enthousiasme of geestdrift is en er een lage omloop is.

Gezonde organisaties worden automatisch slimmer, maar een slimme organisatie wordt niet automatisch gezond.

4 Elementen

Organizational Health bestaat uit vier elementen (die natuurlijk weer verder op te delen zijn, maar laten we bovenaan beginnen):
1) Zorg dat je een hecht MT hebt
2) Creëer duidelijkheid in de organisatie of in je team
3) (Over)communiceer die duidelijkheid
4) Versterk die duidelijkheid

Het lijkt zo’n open deur, het ziet er eenvoudig uit, en misschien wel zo eenvoudig dat we de uitdaging van zo’n traject om een team of organisatie gezond te krijgen niet zien en er dus niet aan willen beginnen. Want we willen tenslotte wel een beetje uitgedaagd worden als we aan iets nieuws beginnen.

En daar zit ook meteen de valkuil. Want de ogenschijnlijke eenvoud verbloemt de lef, moed en conditie die je nodig hebt om het tot een succes te brengen.

Het lijkt meer een uitdaging om een softwareprogramma te lanceren waar veel geld in gepompt is, maar als mensen er niet mee willen of kunnen werken stopt het daar ook.
En daar zit dus meteen het belang van een gezonde organisatie. Heb je de mensen mee en enthousiast, dan kun je beoogde veranderingen op het gebied van bijvoorbeeld software ook makkelijker doorvoeren.

In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de vier elementen van de gezonde organisatie en mocht iemand een betere vertaling hebben voor Organisational Health dan hoor/lees/zie ik die heul graag!

www.coos.co.nl/gevers
Check die video’s, je krijgt ze gratis en geven je tips om lastige gesprekken te kunnen voeren!